Αλέκος Φασιανός

Photo-Wikipedia

Ο Αλέκος Φασιανός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών μαθαίνοντας βιολί. Έπειτα ασχολήθηκε με τη ζωγραφική σπουδάζοντας στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη (1956-1960). Tο 1959 έγινε η πρώτη του ατομική παρουσίαση στην Αθήνα. Το χαρακτηριστικό του ύφος διαμορφώνεται στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Τα θέματα που έμειναν αναλλοίωτα στη διάρκεια της πορείας του ήταν ο άνθρωπος, η φύση και το περιβάλλον. Το 1960 μετακόμισε στο Παρίσι για να μελετήσει μαθήματα λιθογραφίας στην École des Beaux Arts, κοντά στους Clairin και Dayez, με υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης.

Τελικά το 1966 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, ενώ από το 1974 μοιράζει τη ζωή και το έργο του ανάμεσα στο Παρίσι και την Αθήνα. Ως καλλιτέχνης έχει παρουσιαστεί σε περισσότερες από εβδομήντα ατομικές εκθέσεις, με τα έργα του να έχουν εκτεθεί στα μεγαλύτερα μουσεία και στις πιο γνωστές γκαλερί του κόσμου, ιδιαίτερα στην Αθήνα, στο Παρίσι και σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στο Τόκιο, Βηρυτό, Νέα Υόρκη, Σάο Πάολο και Μελβούρνη. Ενεργή ήταν η δράση του καλλιτέχνη στις Μπιενάλε (Σάο Πάολο 1971, Βενετία 1972, Μπάντεν – Μπάντεν 1985). Εξίσου σημαντική είναι η πορεία του στη χαρακτική, το σχεδιασμό αφισών, καθώς και τη σκηνογραφία, σε συνεργασία κυρίως με το Εθνικό Θέατρο (Αμερική του Κάφκα σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού 1975, Ελένη του Ευριπίδη 1976, Όρνιθες του Αριστοφάνη 1978 κ.ά.).

Παράλληλα ανέλαβε την εικονογράφηση αρκετών βιβλίων, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωστών ποιητών και συγγραφέων. Τέλος, έχει εκδώσει και δικά του κείμενα, πεζά και ποιητικά. Για το έργο του Φασιανού έχουν γυριστεί τέσσερις ταινίες για την ελληνική και τη γαλλική τηλεόραση, ενώ κυκλοφορούν μονογραφίες που αναφέρονται στην εικαστική παραγωγή του. Σήμερα έργα του ιδίου βρίσκονται σε πολλές πινακοθήκες και συλλογές.